بلاگ

5 نوع شیرینی مناسب برای دیابتی‌ها

شیرینی مناسب برای دیابتی‌ها

آیا افراد دیابتی می‌توانند شیرینی بخورند؟ بله، اما با انتخاب درست. شیرینی مناسب برای دیابتی‌ها وجود دارد؛ شیرینی‌هایی که با جایگزین‌ کردن شکر با شیرین‌کننده‌های طبیعی مثل عسل یا شیره انگور، و استفاده از آردهای کامل یا نخودچی تهیه می‌شوند. در این مطلب به شما می‌گوییم کدام شیرینی‌ها برای بیماران دیابتی ایمن‌تر هستند، چگونه بدون بالا رفتن قند خون از خوردن شیرینی لذت ببرید، و چرا کوکی‌های رژیمی خانگی می‌توانند انتخابی هوشمندانه باشند.

توصیه پزشکی:
پیش از افزودن هر نوع شیرینی—even رژیمی—به رژیم غذایی خود، با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت کنید. سطح قند خون، نوع دیابت و وضعیت بدنی هر فرد متفاوت است و تنها یک رژیم کنترل‌شده می‌تواند مانع از نوسانات خطرناک قند خون شود. 

انواع شیرینی مناسب برای دیابتی‌ها:

  • کوکی رژیمی خانگی – با شیرین‌کننده‌های طبیعی مانند عسل یا شیره انگور، آرد کامل و کره حیوانی
  • شیرینی برنجی – با آرد برنج، کره و عسل به‌جای شکر
  • شیرینی نخودچی – تهیه شده با آرد نخودچی و قابل تهیه با شیرین‌کننده طبیعی
  • کیک یزدی رژیمی – پخته شده با عسل طبیعی و آرد کامل
  • حلوا ارده (با احتیاط) – حاوی کنجد و گلاب، با شکر کمتر یا جایگزین‌شده
  • کوکی پسته‌ای خانگی – استفاده از پسته، عسل یا توت و روغن حیوانی
  • کوکی گردویی کشمشی – ترکیبی از گردو، کشمش، شیرین‌کننده طبیعی و آرد کامل

آشنایی با بیماری دیابت و شیرینی ها

قبل از اینکه بخواهیم انواع شیرینی مناسب برای دیابتی‌ها را معرفی کنیم، بهتر است در رابطه با تاثیر شیرینی بر این افراد و مدیریت سطح قند خون مطالبی را بدانید. بیماری دیابت یک نوع وضعیت بیماری است که در این بیماری بدن افراد قادر به تولید یا استفاده درست از انسولین نیست.

در این حالت در نبود هورمون تنظیم کننده سطح قند خون، با افزایش بیش از حد قند خون، مشکلات جدی تری اعم از بیماری قلبی، کلیوی و … در بدن به وجود می آید. از آنجا که شیرینی ها و دسرها قند خون بالایی دارند به طور مسلم مصرف این مواد غذایی، سطح قند خون نیز بالا می رود.

این حالت برای افراد دیابتی حکم سم را دارد. بنابراین برای جلوگیری از چنین مسائلی این افراد باید شیرینی های سالم و رژیمی مصرف کنند.

اما خوشبختانه امروزه بسیاری از شیرینی فروشی در شهرهای بزرگ ایران مانند تهران دارای مجموعه های فروشگاهی شیرینی ها ی خانگی هستن مانند فروشگاه مزه نون در تهران که این امکان را فراهم کرده اند که با تولید شیرینی های رژیمی و با پخت روزانه و تازه بتوانند تمام نیاز های مشتریان خود را برطرف کنند به ویژه افرادی که در مصرف شیرین محدودیت هایی نیز دارند

معرفی چند شیرینی مناسب برای دیابتی‌ها

برای افراد دیابتی می توان انواع شیرینی های سالم و مختلفی را نام برد که از مهمترین این شیرینی ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

شیرینی مناسب برای دیابتی‌ها

مواد اولیه اصلی (با تاکید بر جایگزین‌های سالم)

ملاحظات برای دیابتی‌ها

کوکی رژیمی

کره حیوانی (به جای روغن)، برخی آجیل‌ها (به جای شکر)، آرد کامل (جو، دوسر به جای آرد سفید)، شیرین‌کننده‌های طبیعی (شیره انگور، عسل به جای شکر سفید)

انتخاب بهترین گزینه به دلیل استفاده از جایگزین‌های متعدد برای قند و آرد.

شیرینی برنجی (با جایگزینی)

آرد برنج، کره، عسل (به جای شکر)

استفاده از عسل به جای شکر می‌تواند برای دیابتی‌ها مناسب‌تر باشد

شیرینی نخودچی

آرد نخودچی (به جای آرد سفید)، کره، شکر (ذکر شده اما امکان جایگزینی با شیرین‌کننده طبیعی وجود دارد)

به دلیل وجود شکر ، مصرف باید با احتیاط و در نظر گرفتن سطح قند خون باشد. استفاده از شیرین‌کننده طبیعی ارجح است.

کیک یزدی (با جایگزینی)

تخم مرغ، ماست، آرد، عسل طبیعی (به عنوان شیرین‌کننده جایگزین)

استفاده از عسل طبیعی به جای شکر می‌تواند برای دیابتی‌ها مناسب‌تر باشد نوع آرد نیز می‌تواند با آرد کامل جایگزین شود.

حلوا ارده (با احتیاط)

کنجد، گلاب، شکر (ذکر شده)

به دلیل وجود شکر، مصرف برای دیابتی‌ها باید بسیار محدود و با احتیاط باشد.

کوکی رژیمی

بهترین انتخاب شیرینی مناسب برای دیابتی‌ها، کوکی های رژیمی است. این کوکی رژیمی خانگی از آن دسته شیرینی ها خوشمزه و سالمی است که برای افرادی که به دنبال تغذیه سالم هستند یا اینکه قصد دارند وزن خود را کاهش دهند، می تواند بهترین گزینه باشد.

در پخت این نوع شیرینی از مواد اولیه سالم و سنتی استفاده می شود مانند کره حیوانی به جای روغن از برخی اجیل ها مانند توت به جای شکر به همین خاطر ارزش غذایی بالایی دارد.

و همچنین در پخت این نوع شیرینی به جای استفاده از آرد سفید از آرد کامل همچون آرد جو یا آرد دو سر استفاده می شود. علاوه بر این نیز به جای مصرف شکر سفید در این کوکی از شیرینی کننده های طبیعی مثل شیره انگور یا عسل استفاده می شود.

 

کوکی رژیمی بهترین شیرینی مناسب برای دیابتی‌ها

انواع کوکی رژیمی شیرینی مناسب برای دیابتی‌ها

 

شیرینی برنجی

یکی دیگر از انواع شیرینی مناسب برای دیابتی‌ها، شیرینی برنجی است. این شیرینی بسیار پرطرفدار است که در پخت آن از مواد اولیه ای همچون شکر، کره و آرد برنج استفاده می شود.

یکی از ویژگی های ای نوع شیرینی این است که بافت سبک و تردی دارد و برای افراد دیابتی می تواند یک شیرینی خوشمزه و سیر کننده به حساب آید.البته برای سالم نگه داشتن این شیرینی خوشمزه از عسل نیز به جای شکر در آن استفاده می شود.

 

شیرینی نان برنجی مناسب برای افراد دیابتی

نان برنجی در لیست شیرینی مناسب برای دیابتی‌ها

شیرینی نخودچی

شیرینی نخودچی نیز نوعی دیگری از شیرینی های خوشمزه و سالمی است که افراد دیابتی نیز می توانند آن را بدون هیچ نگرانی از افزایش سطح قند خون بدنشان، آن را مصرف کنند.

در پخت این شیرینی از مواد اولیه ای همچون شکر، کره و آرد نخودچی استفاده می شود. در این نوع شیرینی به جای آرد سفید از آرد نخودچی استفاده می شود به همین دلیل دارای پروتئین بیشتر و همچنین کربوهیدرات کمتری است، بنابراین  این شیرینی در لیست شیرینی مناسب برای دیابتی‌ها قرار می گیرد

. علاوه بر این نیز آرد نخودچی خود به تنهایی منبع خوبی از فیبر است که به تنظیم سطح قند خون کمک شایانی می کند.

 

نان نخودچی مهم ترین شیرینی مناسب برای دیابتی‌ها

نان نخودچی یک شیرینی مناسب برای دیابتی‌ها

 

کیک یزدی

در ویترین شیرینی فروشی ها می توان کیک یزدی را هم در لیست شیرینی مناسب برای دیابتی‌ها نام برد. این نوع شیرینی از مواد اولیه ای همچون تخم مرغ، شکر، ماست و آرد درست می شود.

بافت سبک و پفی دارد که به عنوان یک دسر خوشمزه در مهمانی های دورهمی به کار می رود. البته برای سالم تر کردن بافت کیک از عسل طبیعی نیز به عنوان شیرینی کننده آن استفاده می شود.

حلوا ارده

اکثر افراد به خوردن حلوا ارده علاقه زیادی دارند. در پخت این نوع شیرینی از شکر، گلاب و کنجد استفاده می شود. دانه های کنجد در این شیرینی منبع خوبی از چربی ها و پروتئین های سالم است. با چنین ترکیب غذایی این نوع شیرینی بهترین نوع  شیرینی مناسب برای دیابتی‌ها به شمار می رود.

 

کیک یزدی از شیرینی مناسب برای دیابتی‌ها

کیک یزدی یک انتخاب مناسب برای افراد دیابتی

تاثیر مغزها مثل گردو، کشمش و پسته بر دیابت

تا به اینجای متن در رابطه با شیرینی مناسب برای دیابتی‌ها مطالبی را بیان کردیم. حال نوبت به این می رسد که مصرف آجیل ها از جمله گردو، پسته، کشمش را برای افراد دیابتی مورد بررسی قرار دهیم. از آنجا که این مغزیجات کربوهیدرات کمتری دارد می تواند شاخص گلیسمی پایینی داشته باشد.

مصرف این مغزیجات در افراد دیابتی موجب جذب آرام کربوهیدرات در بدنشان می شود و همین امر از بالا رفتن سریع قند خون در بدن آنها نیز جلوگیری می کند. پسته نیز یک مواد غذایی بسیار سالم است که دارای مقادیر مطلوبی از فیبر سالم و چربی های مفید است.

در واقع امروزه شیرینی های زیادی به صورت خانگی تولید می شود که علاوه بر داشتن پسته مواد اولیه با کیفیت نیز استفاده میکنند مانند کوکی های پسته ای خانگی این نوع شیرینی ها که به صورت خانگی تولید می شوند ارزش غذایی بالاتری نیز دارند.

 

استفاده از پسته در شیرینی های مناسب برای دیابتی‌ها

رابطه پسته با کاهش قند خون

 

به عنوان مثال در تولید انها به جای کره از روغن حیوانی استفاده می شود و یا به جای شکر از عسل یا توت برای شیرین کردن انها استفاده می شود بنابراین خرید کوکی پسته ای خانگی یک انتخاب مناسب برای افراد دیابتی است

پسته میزان قند خون را کاهش داده و هضم کربوهیدرات در بدن افراد دیابتی را هم کندتر می کند در واقع پسته رابطه مستقیمی با کاعش قند خون دارد که در سایت heartofthedesert.com در مقاله پسته و دیابت  به ان اشاره شده است:

A 2011 paper presented two short-term studies published in the European Journal of Clinical Nutrition that examined the effects of eating pistachios on blood glucose after a meal. This study showed that pistachios added to different common carbohydrate foods, such as rice and pasta, significantly reduced the relative blood sugar response of the carbohydrate meals with which they were eaten.

Pistachios eaten with a carbohydrate-rich meal lowered the blood glucose response in a dose-dependent manner, e.g., the higher the dose of pistachios, the more the blood sugar level was lowered.

یک مقاله در سال ۲۰۱۱، دو مطالعه کوتاه‌مدت منتشر شده در مجله اروپایی “تغذیه بالینی” را ارائه داد که به بررسی تأثیر مصرف پسته بر قند خون پس از صرف غذا پرداخت. این مطالعه نشان داد که افزودن پسته به غذاهای معمولاً حاوی کربوهیدرات مانند برنج و پاستا، به‌طور قابل‌توجهی پاسخ قند خون این وعده‌های غذایی را کاهش می‌دهد.

همچنین مشخص شد که مصرف پسته همراه با وعده‌های غذایی پرکربوهیدرات، به‌صورت وابسته به میزان مصرف، باعث کاهش قند خون می‌شود؛ یعنی هرچه مقدار پسته بیشتر باشد، سطح قند خون نیز بیشتر کاهش پیدا می‌کند.

پسته‌هایی که با یک وعده غذایی غنی از کربوهیدرات خورده می‌شوند، پاسخ قند خون را به صورت وابسته به دوز کاهش می‌دهند، به عنوان مثال، هرچه دوز پسته بیشتر باشد، سطح قند خون بیشتر کاهش می‌یابد.

با مصرف این مواد غذایی، استرس نیز تا حد قابل توجهی کاهش می یابد. بنابراین مصرف مغزیجات در افراد دیابتی برای تنظیم قند خون بسیار مفید است.

تهیه شیرینی مناسب برای دیابتی‌ها با گردو

نقش گردو در کاهش قند خون

گردو دارای ترکیباتی مقوی همچون امگا 3 و ویتامین E است. گردو دارای مقادیر بالایی از ویتامین، فیبر و پروتئین است که موجب احساس سیری در بدن می شود.

از طرفی گردو دارای شاخص گلیسمی پایینی است و میزان قند خون بدن را به صورت یکباره افزایش نمی دهد. با این حال گردو به عنوان یکی از آجیل های خوشمزه برای افراد دیابتی به حساب می آید.

و ترکیباب ان با یک شیرینی که دارای شیرین کنند های طبیعی و چربی مفید مانند کره حیوانی باشد مانند کوکی های گردو و کشمش می تواند لذت خوردن شیرینی را دوچندان کند.

اما لازم به ذکر است که افراد دیابتی تنها روزانه 1تا 2 شیرینی مجاز هستند بنابراین بهتر است است قبل از خرید کوکی گردویی کشمشی خانگی به این موضوع توجه کنند و بر اساس نیاز روزانه خود خرید کنند.

جالب است بدانید که مصرف گردو ارتباط تنگاتنگی با احتمال ابتلا به دیابت دارد. به طور مثال افرادی که گردو بیشتر مصرف می کنند احتمال مبتلا شدنشان به دیابت خیلی کمتر از افرادی است که مصرف گردو کمتری دارند.

البته به این نکته توجه داشته باشید که باید به اندازه گردو مصرف کنید چون اگر حواستان به مصرف آن نباشد ممکن است با خوردن زیاد آن دچار اضافه وزن شوید.

نتیجه‌گیری

افراد دیابتی نیز مانند افراد عادی می توانند شیرینی ها خوشمزه میل کنند به شرطی که شیرینی هایی که این افراد انتخاب می کنند جزء شیرینی های سالم باشد.

در این مقاله شیرینی مناسب برای دیابتی‌ها را برای شما معرفی کردیم. هر کدام از این شیرینی ها در کنار طعم و مزه عالی که دارند دارای ارزش بالایی غذایی نیز هستند. با این حال افراد دیابتی نیز مانند سایر افراد می توانند از این شیرینی ها مصرف کنند بدون اینکه نگران این باشند که مصرف این شیرینی ها قند خون آنها را افزایش دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *