استفاده از شکر در نوشیدنی ها، دسرها و کوکی ها به دلیل پرکالری بودن با عوارض زیادی از جمله دیابت و اضافه وزن همراه است. با این حال بهتر است به جای آن ازشیرینی کننده طبیعی و رژیمی استفاده شود.
شیرین کننده طبیعی به دلیل کم کالری بودن ضرر کمتری دارند و شما با خیال راحت می توانید به جای شکر از آن در دسرها، نوشیدنی ها و انواع کوکی ها استفاده کنید. ما در ادامه انواع شیرینی کننده های طبیعی را معرفی می کنیم، پس تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
معرفی انواع شیرین کننده طبیعی و رژیمی
امروزه با مشکلاتی نظیر چاقی، دیابت و هزاران مشکلی که در جوامع مختلف به خاطر مصرف زیاد شکر وجود دارد، استفاده از شیرینی کننده طبیعی و رژیمی اهمیت بسزایی دارد.
در ادامه 7 نوع از شیرینی کننده های طبیعی و رژیمی را بیان می کنیم تا با شناخت هر کدام از آنها بتوانید از آن ها در انواع دسرها، نوشیدنی ها ، شیرینی ها و کوکی ها رژیمی استفاده کنید.
نام شیرینکننده |
مواد مغذی/ترکیبات اصلی |
ویژگیها و فواید |
کاربردها |
عسل طبیعی |
کلسیم، فسفر، آهن، روی، آنتیاکسیدانها، نیاسین، ریبوفلاوین |
خوشمزه، لذیذ، طبیعی، خنثی کننده رادیکالهای آزاد، رشد باکتریهای مفید گوارش |
انواع دسر، نوشیدنی، کوکی شکلاتی |
شیره افرا |
منگنز، کلسیم، روی، پتاسیم، آنتیاکسیدانها |
مقاومت بالا در برابر حرارت، محافظت در برابر صدمات اکسیداسیون |
انواع دسر، نوشیدنی، کوکی رژیمی |
استویا |
– (عصاره برگ استویا) |
مقاومت بالا در برابر حرارت، بدون کالری (معمولاً)، رژیمی |
انواع کوکی رژیمی، دسر، نوشیدنی (مخصوصاً برای افراد رژیمی) |
شکر قهوهای (شکر سرخ) |
آهن، کلسیم، پتاسیم، منیزیم |
دارای مواد معدنی، طبع گرم، کمک به بهبود سرد مزاجی، نفخ و یبوست، موثر در زیبایی پوست، کاهش وزن |
انواع دسر، کوکی کتویی، نوشیدنی |
شکر نارگیل |
– (عصاره شکوفه نارگیل) |
جایگزین شکر و قند، دانههای درشت (نیاز به خرد کردن دارد) |
کوکی شکلاتی، کوکی کتویی |
خرما |
منیزیم، منگنز، پتاسیم، فیبر، آنتیاکسیدانهای کاروتنوئید و پلیفنل |
شیرین کننده طبیعی، بدون عوارض، مفید برای بدن |
انواع کلوچه، اسموتی، شیرینیهای آجیلی، کیک |
شیره توت |
آهن، ویتامینهای مورد نیاز بدن |
تقویت سیستم ایمنی بدن، طبع گرم، مفید برای سرد مزاجان، کمک به کنترل قند خون |
انواع نوشیدنی، دسر، کوکی رژیمی (مانند کوکی توت و مویز) |

عسل مغذی ترین شیرین کننده طبیعی
1- عسل طبیعی
عسل که یک نوع شیرین کننده طبیعی به حساب می آید. از خوشمزه ترین و در عین حال لذیذ ترین خوراکی های شیرین است که شیرین بودن آن خدادادی است و به صورت طبیعی در طبیعت یافت می شود.
عسل سرشار از مواد مغذی فراوانی همچون کلسیم، فسفر، آهن، روی، آنتی اکسیدان ها، نیاسین و ریبوفلاوین است. هر کدام از این مواد مغذی با خنثی نمودن رادیکال های آزاد موجب رشد باکتری های مفید در دستگاه گوارش می شوند. از عسل در انواع کوکی شکلاتی استفاده می شود و طعم فوق العاده ای به آن می بخشد.

شیره افرا یک شیرین کننده طبیعی مقاوم به حرارت
2-شیره افرا
شیره افرا یک نوع شیرین کننده طبیعی و رژیمی به حساب می آید. که به دلیل مقاومت بالایی که در برابر حرارت دارد به راحتی می توانید هر طور که خواستید از آن در انواع دسرها، نوشیدنی ها و کوکی های رژیمی استفاده کنید.
این خوراکی خوشمزه منبع غنی از منگنز، کلسیم، روی و پتاسیم است. آنتی اکسیدان های موجود در شیره افرا از بدن در برابر رادیکال های آزاد ناشی از صدمات اکسیداسیون محافظت می کند.

استویا یک شیرین کننده طبیعی پرطرفدار
3-استویا
استویا نوع دیگری از شیرین کننده طبیعی و رژیمی است که در برابر حرارت مقاومت بالایی دارد به همین دلیل هر طور که خواستید می توانید در آماده سازی انواع کوکی های رژیمی از آن استفاده کنید. در واقع خرید کوکی رژیمی با استویا بهترین انتخاب برای افرادی است که به دنبال شیرینی سالم و رژیمی هستند. این نوع شیرین کننده طبیعی دارای فواید بسیار زیادی است که درمقاله استویا چیست ؟ در این باره نقل شده است:
Stevia can also be helpful for:
Diabetes. If you have diabetes, stevia can be a way to sweeten your yogurt or hot tea without adding carbohydrates and to maintain healthy blood sugar levels. But, some artificial sweeteners may not be as helpful if used in large amounts. We need more research on the benefits of stevia for diabetes.
A healthy weight management program. It may help you lose weight and lower your risk of obesity and related health conditions. But some studies have shown weight gain due to how the brain reacts to sweetness with signs to eat more. More studies are needed to confirm weight loss benefits.
A low-calorie or ketogenic diet. Stevia can be a good substitute for sugar because it only adds a few or no calories to your diet.
استویا میتواند برای موارد زیر نیز مفید باشد:
دیابت: اگر دیابت دارید، استویا میتواند راهی برای شیرین کردن ماست یا چای داغ شما باشد، بدون اینکه کربوهیدرات اضافه کند و به حفظ سطح سالم قند خون کمک کند. اما، برخی از شیرینکنندههای مصنوعی ممکن است در صورت مصرف زیاد، به این اندازه مفید نباشند. ما به تحقیقات بیشتری در مورد فواید استویا برای دیابت نیاز داریم.
برنامه مدیریت وزن سالم: ممکن است به شما در کاهش وزن و کاهش خطر چاقی و بیماریهای مرتبط با آن کمک کند. اما برخی مطالعات افزایش وزن را به دلیل نحوه واکنش مغز به شیرینی با نشانههایی برای خوردن بیشتر نشان دادهاند. مطالعات بیشتری برای تأیید فواید کاهش وزن مورد نیاز است.
رژیم غذایی کم کالری یا کتوژنیک: استویا میتواند جایگزین خوبی برای شکر باشد زیرا فقط چند کالری یا هیچ کالری به رژیم غذایی شما اضافه نمیکند.

شکر قهو ه ای شیرین کننده طبیعی و بدون قند
4- شکر قهوهای
شکر قهوه ای نیز یکی دیگر از شیرین کننده های بدون قند است که گاهی اوقات به عنوان شکر سرخ نیز نام دارد. این نوع شیرینی کننده طبیعی و بدون قند حاوی مواد معدنی و همچنین مواد مغذی فراوانی نظیر آهن، کلسیم، پتاسیم و منیزیم است. هر کدام از این مواد معدنی برای سلامت بدن ضروری هستند.
از شکر قهوه ای در انواع دسرها و کوکی کتویی استفاده می شود و طعم بی نظیری را به این دسرها و کوکی ها می دهد. در واقع خرید کوکی کتویی یک انتخاب ایده آل برای افراد دیابتی و افرادی است که از رژیم کتو پیروی می کنند.
از ویژگی های بارز شکر قهوای می توان به طبع گرم آن اشاره کرد. به توجه به همین مساله اکثر افراد در زمان آماده سازی دسرها، نوشیدنی ها و کوکی ها از شکر قهوه ای استفاده می کنند.
از مزیت های دیگر شکر قهوه ای می توان به بهبود اکثر بیماری های نظیر سرد مزاجی افراد، نفخ معده و یبوست اشاره کرد. این نوع شکر قهوه ای در زیبایی پوست و سلامت بدن نقش بسزایی دارد. با مصرف مداوم این شیرین کننده طبیعی سرد مزاجی بدن درمان می شود و وزن نیز به طور طبیعی کاهش می یابد.

شکر نارگیل یک شیرین کننده طبیعی خوش عطر
5-شکر نارگیل
شکر نارگیل نیز جایگزین خوبی برای شکر و قند به حساب می آید. از آنجا که شکر نارگیل دانه های درشتی دارد به همین خاطر بهتر است در زمان استفاده آن را در خردکن یا غذاساز بریزید تا دانه های آن ریزتر و نرم تر شود. از این نوع شیرین کننده طبیعی در کوکی شکلاتی و کوکی کتویی استفاده می شود.

خرما یک شیرین کننده طبیعی و محبوب
6- خرما
خرما یکی از میوه های شیرین است که شیرین بودن آن طبیعی است و خوردن آن هیچگونه عوارضی برای بدن ندارد. در واقع مصرف این شیرین کننده طبیعی نه تنها برای بدن عوارضی ندارد برعکس مصرف آن برای بدن نیز بسیار مفید است.
خرما منبع خوبی از مواد مغذی همچون منیزیم، منگنز، پتاسیم، فیبر و آنتی اکسیدان های کاروتنوئید و پلی فنل است. خرما طعم شیرینی دارد به همین دلیل به جای شکر در انواع کلوچه ها، اسموتی ها، شیرینی های آجیلی و کیک ها مورد استفاده قرار می گیرد.
7-شیره توت
شیره توت سرشار از مواد مغذی فراوانی همچون آهن و ویتامین های مورد نیاز بدن است. این مواد مغذی در شیره توت موجب تقویت و بالابردن سیستم ایمنی بدن می شود.
از شیره توت به عنوان یک شیرین کننده طبیعی، سالم و رژیمی در انواع نوشیدنی ها، دسرها و کوکی های رژیمی مانند کوکی توت و مویز استفاده می شود. در واقع خرید کوکی توت و مویز علاوه بر اینکه دارای کالری بسیار کم می باشد یک گزینه مناسب برای افراد ورزشکار به حساب می اید.
از قدیم الایام از شیره توت به عنوان یک طب گیاهی در درمان بیماری های مختلف استفاده می شود. طبع گرم شیره توت برای افراد سرد مزاج بسیار مفیده بوده و استفاده از آن موجب بهبود کنترل قند خون نیز می شود.

مقایسه شیرین کننده طبیعی با شکر
تفاوت شیرینی کننده های طبیعی با شکر
به طور حتم این سوال برای شما هم پیش آمده که شیرین کننده های طبیعی چه هستند و چه تفاوتی با شکر دارند؟ گلوکز و فروکتوز دو ترکیب اصلی در شکر و قند هستند که در صورت مصرف دسرها و نوشیدنی ها، میزان زیادی از فروکتوز توسط کبد جذب و در آنجا ذخیره می شود.
علاوه بر این مصرف شکر و قند موجب آزاد کردن انسولین بیشتر در خون می شود و بعد از آن قند خون نیز به صورت یکباره بالا می رود. البته با مصرف شیرینی کننده طبیعی و رژیمی این مشکل نیز به راحتی حل می شود و قند خون بدن به شکل ایده آل تنظیم می شود.
از کاربردهای اصلی شیرین کننده های طبیعی و رژیمی می توان به استفاده در کوکی های رژیمی خانگی اشاره کرد. این نوع کوکی ها امروزه طرفداران زیادی پیدا کرده اند، زیرا با وجود شیرین های طبیعی به کار رفته در انها کالری بسیار کمی دارند و برای افراد دیابتی و یا کسانی که از رژیم های خاص پیروی می کنند بسیار مناسب است.
چرا شیرین کننده ها طبیعی جایگزین بهتری از قند و شکر هستند؟
مصرف بیش از حد قند و شکر موجب به خطر انداختن سلامت جسمی و روحی می شوند. به طور مثال استفاده زیاد از قند و شکر در آماده سازی دسرها، نوشیدنی ها، و کیک ها با افزایش قند خون و اضافه وزن و در آخر با بیماری های قلبی، دیابت و کبد چرب همراه است.
علاوه بر همه این موارد مصرف قند شکر زیاد نیز باعث افسردگی می شود. طبق تحقیقاتی که در این رابطه انجام شده افرادی که مصرف قند و شکر کمتری داشته اند یا اینکه به جای قند و شکر از شیرینی کننده طبیعی در دسرها، نوشیدنی و کوکی های رژیمی استفاده می کنند کمتر با مشکلات قلبی، دیابت و افسردگی مواجه می شوند.
بنابراین بهترین راهکار برای دور ماندن از این بیماری ها استفاده از شیرین کننده های طبیعی و رژیمی به جای قند و شکر است.
سخن پایانی
مصرف زیاد قند و شکر تاثیرات منفی برای سلامت بدن دارد. استفاده از شکر در نوشیدنی ها، دسرها و کوکی ها به دلیل پرکالری بودن با عوارض زیادی از جمله دیابت و اضافه وزن همراه است.
البته این روزها با وجود مشکلاتی نظیر چاقی، دیابت و هزاران مشکلی که در جوامع مختلف به خاطر مصرف زیاد شکر وجود دارد، استفاده از شیرین کننده های طبیعی و رژیمی اهمیت بسزایی دارد.
ما در این مقاله 7 نوع شیرینی کننده طبیعی و رژیمی را معرفی کردیم. اما قبل از استفاده از هر کدام از این شیرین کننده ها بهتر است با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت کنید.
به این نکته توجه داشته باشید که زیاده روی در مصرف این شیرین کننده های طبیعی نیز ممکن است مشکلاتی همچون افزایش قند خون را به همراه داشته باشد. بنابراین به اندازه از این شیرین کننده ها استفاده کنید.

من لیلا نجفی هستم، کسی که عاشق طعمهای شیرین و عطر نون تازهست. توی شیرینیفروشی ما، با همراهی یک تیم حرفهای و دلسوز، هر روز شیرینیها و نونهایی درست میشن که فقط خوشمزه نیستن، یه جورایی با دل پخته میشن!من همیشه سعی کردم فضایی بسازم که مشتریهام وقتی یه شیرینی از ما میگیرن، حس کنن یه تکه شادی و محبت همراهشونه.
برای ما شیرینی فقط یه خوراکی نیست، یه پل کوچیکه به سمت لحظههای قشنگ زندگی. خوشحال میشم طعم کار ما، مهمون خونه گرم شما بشه.